POT junior art camp 2021

POT junior art camp ediția a II-a

În 2021, datorită campaniei de fundraising AJUT PENTRU CĂ POT și a organizării primului eveniment caritabil al Asociației Tangent – POT CHARITY GALA – am reușit să realizăm a doua ediție POT junior art camp, o tabără de creație și creativitate dedicată tuturor copiilor și adolescenților de la Casele de tip familial „Sf. Elena” din Corabia, aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt. Tabăra s-a desfășurat în perioada 23 – 29 august 2021, în comuna Potelu din județul Olt.

1
copii instituționalizați
1
traineri
1
voluntari

Un spațiu dezafectat, readus la viață

Cu sprijinul unei echipe formate din 4 arhitecți, precum și a unor artiști și voluntari harnici și entuziaști, am oferit o nouă viață, într-un tur de forță de 10 zile, unui spațiu de 3 hectare pe locul căruia a existat în perioada comunistă o Stațiune de Mecanizare a Agriculturii (SMA). Un loc dezafectat a devenit, cu mult efort, pasiune și dorință de a face bine, un spațiu creativ și prietenos în mijlocul naturii. POT nu este doar o tabără, ci și un proiect de regenerare rurală durabilă. POT înseamnă grijă față de mediu.

Art-terapie și pedagogii alternative

Bazate pe principiile art-terapiei și pedagogiilor alternative, atelierele creative susținute în cadrul taberei POT au ca scop dezvoltarea unei serii de aptitudini necesare în procesul de formare a copiilor, care contribuie covârșitor la vindecarea traumei abandonului cu care se confruntă acest grup social vulnerabil. La a doua ediție POT junior art camp, pe lângă cele două zile în plus și numărul mai mare de participanți, am introdus încă două ateliere: de povești și ecologie. Impactul activităților a fost incredibil. Am descoperit câtă nevoie este de continuitate pentru astfel de proiecte.

1
zile
1
ateliere
1
hectare
steag teatru pot jpg

Teatrul este terapie prin joc.

Jocurile teatrale nu sunt necesare doar în procesul de formare a actorilor, ci reprezintă un mijloc ludic prin intermediul căruia copiii își dezvoltă o mulțime de aptitudini, de la spontaneitate și imaginație și până la observare, atenție și acuitate senzorială. Inspirat de principiile teatrului în educație, acest atelier s-a concentrat pe explorarea mecanismelor improvizației și a fost coordonat de Dan Coza  și Anthony Deaibes. 

steag muzica jpg

Muzica este terapie prin sunete.

Muzica este arta prin intermediul căreia copiii descoperă universul sonor. La a doua ediție POT junior art camp, copiii au descoperit în mod practic noțiuni teoretice precum RITM și TEMPO, au aflat ce instrumente muzicale predomină în fiecare gen muzical și au compus  melodii, cântând la djembe, güiro, tamburină și kazoo. Atelierul a fost susținut de Vlad Nicolici și Nicole Burlacu.

steag pictura jpg

Pictura este terapie prin culoare.

Pictura îi ajută pe copii să-și exprime sentimentele și trăirile în limbajul culorilor și al formelor. Conceput ca o explorare a universului imaginar, atelierul coordonat de Daniela Ioniță și Andreea Ciocîrlan a avut ca rezultat o amplă expoziție de tablouri 3D pe care copiii s-au bucurat să o prezinte în cadrul festivității de final a taberei, povestind ce reprezintă creațiile lor.

steag dans jpg

Dansul este terapie prin mișcare.

Dansul este arta cu ajutorul căreia copiii învață să devină conștienți de propriul corp, antrenându-și abilitățile motrice. La atelierul susținut de Eduard Drog, copiii au creat coregrafii de grup, lăsându-se purtați de ritmul muzicii și descoperind că fiecare mișcare făcută cu bucurie se poate transforma în cel mai frumos spectacol. Dansul le oferă participanților libertate, limpezime și energie și îi ajută, totodată, să fie mai concentrați și atenți. 

povesti steag pot bun

Poveștile sunt terapie prin cuvinte.

Dansul este arta cu ajutorul căreia copiii învață să devină conștienți de propriul corp, antrenându-și abilitățile motrice. La atelierul susținut de Eduard Drog, copiii au creat coregrafii de grup, lăsându-se purtați de ritmul muzicii și descoperind că fiecare mișcare făcută cu bucurie se poate transforma în cel mai frumos spectacol. Dansul le oferă participanților libertate, limpezime și energie și îi ajută, totodată, să fie mai concentrați și atenți. 

ecologie steag bun

Ecologia este terapie pentru mediu.

Educația ecologică se poate preda într-o manieră ludică și creativă. La atelierul de ecologie susținut de Sabina Armeanu și Adriana Aldea, copiii au descoperit prin intermediul jocurilor o mulțime de informații despre colectarea selectivă și sustenabilitate. Au făcut un picnic în natură și au plantat flori, învățând să aibă grijă de mediul înconjurător. 

1
sponsori
1
parteneri
1
beneficiari direcți și indirecți

Multă bucurie și recunoștință

Nimic nu ar fi fost posibil fără sprijinul unor oameni generoși și al unor companii care ne-au oferit toată încrederea lor. Le mulțumim tuturor sponsorilor noștri care au contribuit la realizarea celei de-a doua ediții POT junior art camp:

AQUA CARPATICA, EXIM BANK, NAPOLACT, EISBERG, PRO ESTETICA, GOLDEN PROVIDER, PARMA FOOD și ALPIN 57 LUX.

Ascultă imnul EU POT

Fiecare zi este o șansă de a face o faptă bună.
Ajută-ne să dăm tot pentru POT!

 

Partenerii noștri de încredere

primaria corabia