POT junior art camp 2020

POT junior art camp ediția I

În pandemie am învățat că doar solidaritatea poate transforma o societate într-o lume mai bună. Așa că am decis să ne punem creativitatea în slujba celor vulnerabili. Astfel, în vara anului 2020 a luat naștere proiectul POT junior art camp, o tabără de creație și creativitate pentru 20 de copii de la Casele de tip familial „Sf. Elena” din Corabia, aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt. Vă invităm să descoperiți în continuare, în cuvinte și imagini, cum a fost această experiență atât pentru noi și pentru copii.

1
copii instituționalizați
1
traineri
1
voluntari

Transformarea unei foste S.M.A.

Datorită generozității unui om bun, care ne-a pus la dispoziție un spațiu imens pe care să ne materializăm visul, am pus mână de la mână și am ridicat, într-un tur de forță de 10 zile, o tabără plină de culoare, transformând un spațiu dezafectat din județul Olt într-o oază culturală. Prima ediție ne-a învățat ce înseamnă munca în echipă, dar mai ales, ce se poate naște din pasiune și dăruire. 

Primele ateliere creative pentru copii

La început am fost 8 traineri, tineri artiști din domenii conexe. Am conceput o tabără cu 4 ateliere creative de teatru, dans, muzică și pictură, care să le ofere copiilor încrederea că pot da tot ce pot pentru a-și descoperi pasiunile și a-și atinge țelurile. La finalul taberei, am realizat un adevărat spectacol, am oferit diplome, iar apoi ne-am adunat în jurul focului. Îmbrățișați și cu lacrimi în ochi, în timp ce ploua mărunt, ne-am luat la revedere de la copii și le-am promis că vom face tot ce e posibil pentru a repeta experiența.

1
zile
1
ateliere
1
hectare
steag pictura jpg

Pictura este terapie prin culoare.

Atelierul de pictură coordonat de Clara Pop și Andreea Ciocîrlan a avut ca punct de pornire o temă comună: realizarea unui tablou cu o pasăre. Fiecare copil și-a dat frâu liber imaginației și a descoperit cum se combină armonios culorile complementare, aplicând foițe de aur și nasturi pe creația finală. A rezultat o expoziție impresionantă și diversă, iar copiii și-au luat creațiile acasă pentru a-și aminti de prima lor experiență artistică de la POT junior art camp.

steag teatru pot jpg

Teatrul este terapie prin joc.

Jocurile teatrale nu sunt necesare doar în procesul de formare a actorilor, ci reprezintă un mijloc ludic prin intermediul căruia copiii își dezvoltă o mulțime de aptitudini, de la spontaneitate și imaginație și până la observare, atenție și acuitate senzorială. Inspirat de principiile teatrului în educație, acest atelier s-a concentrat pe explorarea mecanismelor improvizației și a fost coordonat de Dan Coza  și Vlad Galer.

steag dans jpg

Dansul este terapie prin mișcare.

Atelierul de dans le-a oferit copiilor libertatea de a se simți bine în propriul corp și de a-și lăsa inhibițiile deoparte, fiindcă orice mișcare izvorâtă din bucurie se transformă în cel mai frumos dans. Au învățat de la cei doi traineri – Eduard Drog și Filip Stoica – să capete încredere și curaj, să se lase purtați de ritmul muzicii și să danseze în grup, ca o singură ființă. 

steag muzica jpg

Muzica este terapie prin sunete.

Muzica este arta prin intermediul căreia copiii descoperă universul sonor. La atelierul coordonat de Vlad Nicolici și Nicole Burlacu toți copiii au învățat imnul taberei. Au cântat vocal, dar și la instrumente precum djembe și maracas și au descoperit cum se poate naște un cup song. La festivitatea de final a fost o adevărată bucurie să cântâm împreună pentru prima dată refrenul imnului: Eu pot să dau tot ce pot…

1
sponsori
1
parteneri
1
beneficiari direcți și indirecți

Multă bucurie și recunoștință

Nimic nu ar fi fost posibil fără sprijinul unor oameni generoși și al unor companii care ne-au oferit toată încrederea lor. Le mulțumim tuturor sponsorilor noștri care au contribuit la realizarea primei ediții POT junior art camp:

AQUA CARPATICA, BRICO DEPÔTDOLE și ATLAS MEDIA. 

Ascultă imnul EU POT