POT

ARTA DE A FACE BINE

Suntem un grup de tineri artiști uniți în jurul unui scop comun: să îi ajutăm pe copiii instituționalizați din România să aibă încrederea că POT să-și urmeze visurile. În pandemie am învățat că doar solidaritatea poate transforma o societate într-o lume mai bună. Așa că am ales să ne folosim creativitatea în slujba celor vulnerabili.
Astfel s-a născut POT — un proiect social și artistic care le oferă șansa copiilor aflați în grija Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului să aibă acces la cultură, dar mai mult decât atât, să-și descopere pasiunile și să capete curaj să pășească încrezători în viața adultă.

PAS CU PAS ȘI MÂNĂ DE LA MÂNĂ

În 2020 am conceput împreună o tabără de creație și creativitate formată din 4 ateliere: teatru, dans, muzică și pictură. Ni s-a oferit atât încrederea DGASPC Olt, cât și sprijinul unui om care ne-a pus la dispoziție terenul său pentru a ne materializa visurile. Ni s-au alăturat câțiva sponsori generoși, iar familia și prietenii ne-au fost alături în demersul nostru.
În acest fel, în perioada 30 august – 3 septembrie 2020, a prins viață prima ediție POT junior art camp, dedicată unui grup de 20 de copii de la Casele de tip familial „Sf. Elena” din Corabia și desfășurată pe locul unei foste Cooperative Agricole de Producție (C.A.P.) din satul Potelu, comuna Ianca, județul Olt.
Atât pentru copii, cât și pentru noi, a fost o experiență de neuitat pe care dorim să o repetăm an de an în speranța că tot împreună vom dezvolta acest proiect și îl vom extinde la nivel național. Însă totul se face cu răbdare și perseverență, adică pas cu pas și mână de la mână.

POT ÎNCĂ UN AN

În 2021 ne propunem ca tabara de artă să fie dedicată unui număr dublu de participanți. Vrem să le oferim tuturor celor 40 de copii de la Casele de tip familial „Sf. Elena” din Corabia 10 zile pline de zâmbete în două serii de tabără a câte cinci zile. Celor 4 ateliere de teatru, dans, pictură și muzică vrem să le mai adăugăm încă două: un atelier de povești (storytelling) și un atelier de ecologie (despre sustenabilitate, colectare selectivă și reciclare). În total, 6 ateliere creative care dezvoltă aptitudini specifice diferite și care îi vor ajuta să descopere că POT face ceea ce își propun atât timp cât există pasiune, dăruire, perseverență și bucurie.

PE TERMEN MEDIU

În anii următori scopul nostru este să le oferim o experiență similară tuturor copiilor aflați în grija DGASPC Olt, care locuiesc în Casele de tip familial din Slatina, Caracal, Corabia și Balș. Ne dorim să le prezentăm copiilor, într-un mod activ, participativ și distractiv, domenii pe care școala tradițională le ignoră. Ne propunem ca ei să descopere ce le place, la ce se pricep cel mai bine și ce viitor vor să-și clădească. Nu în ultimul rând, să afle că arta nu se face doar de dragul artei, ci este esențială în formarea lor ca adulți responsabili, integri și împliniți.

PE TERMEN LUNG

Credem cu tărie că solidaritatea este cheia spre o societate mai bună și că doar împreună putem schimba lumea în bine. De aceea, dacă nu vom uita să ne urmăm visurile, POT junior art camp poate deveni, în timp, cu răbdare și perseverență, o tabără de artă extinsă la nivel național și dedicată unui număr mult mai mare de copii instituționalizați din România. Cu alte cuvinte, tuturor copiilor aflați în grija Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului.

POT SĂ DAU TOT CE POT

Motivația noastră de a continua acest proiect este rezumată în sloganul POT junior art camp pe care copiii de la Casele de tip familial „Sf. Elena” din Corabia l-au repetat în cor pe parcursul celor 5 zile de tabără: „Eu pot să dau tot ce pot!”
Ca orice experiență nouă, prima ediție POT junior art camp a însemnat mai mult decât ne-am fi putut imagina vreodată. Înainte să le spunem copiilor că POT să dea tot ce POT, am învățat pe propria piele să facem lucruri care păreau irealizabile. Cum ar fi să curățăm în doar 10 zile un C.A.P. de două hectare folosind unelte pe care unii dintre noi le vedeau pentru prima dată în viață…
Am tăiat buruieni cu motocoasa, am sortat lemne, am strâns deșeuri, am construit stâlpi pentru un gard colorat, tăind șipci cu șoricelul, săpând cu un burghiu manual și vopsind, am stricat roabe, am reparat roabe, am toaletat copacii, am tăiat și o viță de vie din greșeală, am dezinfectat grupuri sanitare, am transformat bolțari în borduri colorate, am măturat de dimineață până a venit furtuna și apoi am măturat din nou…
De fapt, am înlocuit laptopurile, pensulele, instrumentele muzicale și recuzita de la teatru cu sape, greble și lopeți, iar atunci când ne-a prins furtuna am compus și imnul taberei POT.
Cel mai dificil a fost să învățăm cum se montează corturile militare, fiindcă noi nu facem parte din generația care a făcut armata, dar până la urmă tot ne-am descurcat. Spre uimirea noastră și a proprietarului, spațiul a căpătat, în doar câteva zile de muncă asiduă, o nouă față.
Construirea de la zero a taberei (sau de la -10, cum ne place nouă să spunem) a fost o lecție esențială pentru gașca noastră de tineri artiști, obișnuiți cu sălile de spectacol și galeriile de artă din București, iar în clipele în care nu mai puteam lucra din cauza caniculei, luam o pauză, ne amuzam de propriile stângăcii și mâncam strugurii primiți de la o vecină din sat. După faptă și răsplată, căci bucuria copiilor de a fi împreună cu noi timp de cinci zile ne-a demonstrat că tot efortul nostru a meritat din plin.
La atelierul de pictură am învățat despre culorile primare, secundare și complementare și am pictat tablouri cu vopsele acrilice, aplicând nasturi și foițe de aur.
Atelierul de teatru ne-a învățat să ne ascultăm, să ne bucurăm de puterea imaginației și să descoperim cât de distractivă este improvizația.
Atelierul de muzică ne-a făcut cunoștință cu tobele africane. Am învățat să creăm ritmuri diverse folosind maracas și pahare de carton și am fredonat în fiecare zi versurile imnului POT.
Atelierul de dans a reușit să topească orice inhibiție cu privire la propriul corp, iar pe lângă cele două coregrafii de grup, am aflat că orice mișcare făcută cu bucurie se transformă în dans.
Între ateliere, pauza de masă și gustări, am redescoperit jocurile copilăriei și ne-am dat seama că avem atât de multe lucruri în comun! Deși trauma abandonului lasă urme adânci în acești copii minunați, cu ajutorul artei și al bucuriei de a fi împreună, am putut să le oferim un strop de curaj, multe zâmbete, îmbrățișări și încrederea că POT face tot ce-și propun.
La finalul celor 5 zile am realizat un adevărat spectacol. Am cântat, am dansat, am admirat expoziția de tablouri pe care copiii le-au luat apoi acasă, am înmânat diplome, ne-am strâns în jurul unui foc de tabără și am mâncat bezele până ne-a prins ploaia. Ne-am adăpostit, am aprins lanternele de la telefoane și am cântat din nou imnul împreună. Ne-am luat la revedere cu lacrimi în ochi și am promis că ne vom întâlni vara viitoare.
Dorul de copiii noștri dragi ne-a cuprins destul de repede, iar fiindcă nu mai puteam aștepta până la următoarea ediție a taberei, am decis să lansăm campania de strângere de fonduri „POT și iarna!”, prin intermediul căreia am reușit să le trimitem cadouri copiilor în Ajunul Crăciunului: dulciuri, jucării, cărți de povești, fotografii din tabără și obiecte care să le amintească de atelierele la care au participat și să-i încurajeze să-și urmeze pasiunile.
Am pus toate aceste surprize într-un ghiozdan, alături de mesajul „Te așteptăm la POT 2021!” și am primit la schimb bucuria lor nemăsurată. Iar pentru că ne-am dorit încă de atunci să ajungem la și mai mulți copii, le-am trimis aceleași cadouri tuturor copiilor de la Casele de tip familial „Sf. Elena”.
Cine se află în spatele POT junior art camp? Câțiva tineri artiști din compania și Asociația Tangent. Unii dintre noi am coordonat atelierele taberei în 2020 și am ajutat trup și suflet la construirea ei. În 2021, echipa noastră s-a extins considerabil. Se pare că doar împreună putem face ca lumea să fie puțin mai bună. Împreună și mai ales cu ajutorul vostru!
Andreea Ciocîrlan (regizoare de teatru), Dan Coza (actor și pedagog de teatru), Nicole Burlacu (actriță și marketing specialist), Clara Pop (scenografă și interior designer), Vlad Nicolici (actor și muzician), Eduard Drog (dansator, web designer și antreprenor), Laurențiu Lungu (actor), Vlad Galer (actor și pedagog de teatru), Filip Stoica (coregraf și profesor de dans).
Karla Broșteanu (graphic designer), Sabina Armeanu (actriță și juristă), Cătălin Nicolau (actor), Kira Hagi (actriță), Șerban Ionescu (arhitect), Albert Dobrin (arhitect și fotograf), Daniela Ioniță (arhitect), Sofia Georgescu (arhitect), Daniel Buglea (regizor tehnic și lighting designer), Mariana Gavriciuc (coregrafă), Anastasia Grigore (coregrafă), Adriana Aldea (actriță).

POȚI DONA BANI ÎN CONTUL ASOCIAȚIEI TANGENT

DONEAZĂ OBIECTE PENTRU CONSTRUIREA TABEREI